SEVDİKLERİMİZ GÜVENDE

Tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgını sonucunda; gerek Türkiye, gerekse BMC olarak benzeri daha önce yaşanmamış bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde tüm devlet kurumlarımız ile iletişim halinde, süreci yakından takip ederek salgın ile ilgili gerekli tedbirleri ilk andan itibaren aldık ve almaya da devam ediyoruz.

15.05.2020

Pandemi Döneminde BMC Stratejik Aksiyonları  

2020 yılı dünya ve ülkemiz için beklenmedik zorlu sürprizlerle başlamıştır. Son olarak dünya çapında yaşanmakta olan Covid-19 virüs pandemisinin getirdiği olağanüstü koşullar, güncel hayatımızı olduğu kadar çalışma alışkanlıklarımızı da gözden geçirmemize vesile olmuştur.

BMC ailesi olarak dünyada, ülkemizde ve sektörümüzde şartların zorunlu tuttuğu hızlı değişim sürecine, yeni yaşam tarzlarına ve çalışma şekillerine çevik ve esnek bir şekilde adapte oluyoruz. Mart ayı ortasından itibaren ülkemizde görülmeye başlayan Covid-19 salgını ile birlikte BMC Üst Yönetiminin insana verdiği önem ve değer çerçevesinde, Grup İnsan Kaynakları Direktörlüğü tarafından tüm BMC Grup Şirketlerindeki fabrika ve ofislerde; başta BMC çalışanlarının sağlığını korumak ve aynı zamanda ülkemiz savunma sanayiine hizmet veren BMC’nin stratejik faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak amacıyla bir dizi önlemler hayata geçirilmiştir.

Covid 19’un ülkemizin gündemine gelmesiyle birlikte BMC Grup Şirketleri bütününde bugüne kadar alınan önlemler kapsamında; çalışanlarımızın sağlığının maksimum düzeyde korunması amacıyla ofisler, personel servisleri, soyunma odaları gibi ortak kullanım alanlarında periyodik sıklıklarda ve talimatlara uygun şekilde dezenfeksiyon uygulamaları yapıyoruz. Alınması gereken önlemler veya uygulanması gereken bireysel tedbirler hakkında çalışanlarımıza içerikler hazırlıyor, ulaşabilecekleri e-mail ve duyuru panolarında periyodik olarak bildirimlerde bulunuyoruz.

BMC İzmir ve Sakarya Tesislerimizde, giriş ve çıkışlarda olmak üzere tüm personelin termal kameralarla ateş ölçümünü gerçekleştiriyor ve şüpheli vaka tespit edilmesi durumunda ilgili kişileri doğrudan sağlık kuruluşlarına yönlendiriyoruz. Sosyal izolasyon prensipleri çerçevesinde çalışan sayısının seyreltilmesi amacıyla, çalışanlarımızın yarısı işyerinde faaliyetlerini yerine getirirken, diğer yarısı evlerinde uzaktan çalışma sistemiyle çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca Çalışma Bakanlığının teşvik ettiği esnek çalışma yöntemlerinden Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasını Nisan ayı itibariyle hayata geçirerek, çalışma arkadaşlarımızın çalışmadıkları sürelere ilişkin ücret gelirlerinde bir kayıp oluşmasının önüne geçiyoruz. Ayrıca alınan diğer önlemler kapsamında;

  • Sosyal mesafeyi korumak amacıyla İzmir ve Sakarya fabrikalarımızın yemekhanelerinde toplu halde yemek sunmak yerine, çalışanlarımızın sosyal mesafesini korumak amacıyla kumanya uygulamasına geçilmiştir.
  • Soyunma odalarında sosyal mesafenin gözetilmesi amacıyla, vardiya paydos saatleri öne çekilmiş ve çalışanlarımız fasılalarla ve kontrollü olarak soyunma odalarına alınmaktadır.
  • Personel servislerindeki yolcu sayısının azaltılması amacıyla, personel servisi sayıları artırılmış ve çalışanlarımızın yan yana oturmasını engelleyecek şekilde personel servislerinde sosyal mesafe gözetilmiştir.
  • Pandemi sürecinin başlangıcı itibariyle, işyerlerimizin faaliyet gösterdiği illerdeki İl Sağlık Müdürlükleri ile yakın iletişim ve işbirliği içerisinde vaka veya şüpheli vaka durumları yakından takip edilmektedir.
  • Grup İnsan Kaynakları Direktörlüğü risk planları ve koordinasyonuyla, işyerlerindeki İnsan Kaynakları ekipleri ve İşyeri Hekimleri vasıtasıyla BMC çalışanlarının sağlığı yakından takip edilmektedir. Kronik hastalığı olan ve sağlık riski bulunan personelimiz, idari izinli sayılarak evlerinde izole olmaları sağlanmıştır. Sakarya Tesislerimizde tüm çalışanlarımız İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda Covid-19 testine tabi tutulmuş, şüpheli vakalar ve bu çalışanlarımızla aynı ofis ve personel servisini kullanan çalışanlarımız 14 gün idari izinle evlerine yönlendirilmiştir.
  • BMC’nin çalışanlarına sunduğu Özel Sağlık Sigortası kapsamına, Covid-19 vaka veya şüpheli vakalarının tetkik ve tedavi süreçleri sigorta kapsamına dahil edilmiştir.
  • En ufak korona virüsü şüpheli vakası durumunda ilgili çalışanımız doğrudan Sağlık kurumuna yönlendirilmekte ve teşhisi kesinleşene kadar, aynı departmandaki ve aynı personel servisini kullanan çalışanlarımız gerekli sürede idari izinli sayılmaktadır.
  • Kısa çalışma modeliyle birlikte, BMC çalışanlarının evlerinde yapacakları uzaktan çalışmalar için Bilgi Teknolojileri altyapısı geliştirilmiştir.
  • Pandemi süreci nedeniyle çalışanlarımıza sunduğumuz eğitim ve gelişim programlarının aksamaması amacıyla, BMC Dijital Akademi Platformu hayata geçirilmiştir.
  • BMC İcra Kurulu, BMC Grup Şirketleri Genel Müdürleri ve Grup Direktörlerinin katılımıyla, düzenli olarak günlük video konferans toplantıları gerçekleştirilmekte ve bu üst düzey toplantılarda BMC çalışanlarına yönelik tedbirler ve şirketlerimizin stratejik faaliyetlerine ilişkin güncel durum detaylıca değerlendirilmektedir.  
  • BMC kültürünün önemli bir parçası olan periyodik iletişim toplantıları, dijital ortamda gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Tüm Grup Şirketlerimizde görev yapan 4 farklı ildeki çalışanlarımızın katılımıyla gerçekleştirilen online iletişim toplantılarında, BMC İcra Kurulu Üyeleri, Grup Şirketleri Genel Müdürleri ve Grup İnsan Kaynakları Direktörünün aydınlatıcı konuşmalarıyla, hem toplantı öncesinde derlenen ve çalışanların en fazla yanıtını öğrenmek istedikleri soruları cevaplanmakta, hem de BMC’nin Pandemi süresince çalışma stratejileri ve gelecek hedefleri konusunda şeffaf ve detaylı bilgilendirme yapılmaktadır.  
  • BMC’nin Pandemi sonrasında da Savunma Sanayiine stratejik desteğinin kesintisiz sürdürülmesi ve yeni dünya düzeni ve çalışma modellerine entegre olabilmek amacıyla, “Pandemi Sonrası BMC Çalışma Modeli Dönüşüm Projesi” başlatılmış, farklı dinamiklerden yöneticilerimizin katıldığı Proje Ekibi oluşturulmuş ve çalışmalarını sürdürmektedir.

Yakın gelecekte hayat normale döndüğünde, BMC’nin yeni yaşam koşullarına da entegre olmuş ve daha güçlü bir ekip anlayışı ile iş hayatındaki başarılarını sürdürmesini hedefliyor, çalışan sağlığı ve Sosyal İzolasyon Prensiplerine bağlı kalarak maddi, manevi ve teknolojik tüm imkanları hızla hayata geçiriyoruz.  

Dünya geneline yayılmış olan “panik, umutsuzluk ve kaygı” duygusu yerine, iç motivasyonumuzu kaybetmeden “akılcı, kontrollü ve dikkatli” olarak ülkemiz savunma sanayiine ve ekonomisine sunduğumuz hizmetin sürdürülebilirliğine odaklanıyoruz. Organizasyonumuzun dayanıklılığı, iş süreçlerimizin verimliliği ve istihdam gücümüzün devamlılığının, çalışanlarımızdan tedarikçilerimize kadar tüm ekosistemimizin çabalarının verimli bir şekilde sürdürülmesine bağlı olduğu bilinci içerisinde hareket ediyoruz.  

Ülkemizin yerli ve milli üretim üssü olarak sorumluluğumuzun farkındayız. Bu nedenle gerekli tüm tedbirleri alarak ülkemiz için üretmeye devam ediyoruz. 3500 kişilik BMC ailesi olarak bu zorlu sürecin milletimizin güç birliği, destek ve kararlılığıyla omuz omuza aşılacağına yürekten inanıyoruz. Bu zorlu günlerin en kısa zamanda ülkemiz ekonomisi ve insanımızın sağlığı açısından en az hasarla sona ermesini temenni ediyor, bu vesileyle başta ülkemiz ve milletimize sağlıklı, mutlu ve başarılarla dolu günler diliyoruz.

BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş.